Culoarea anului 2017

Posted on

 

Ati aflat? Pantone (autoritatea de renume mondial in ceea ce priveste culorile) a anuntat culoarea anului 2017. Este…Greenery (verde verdeata). Este acea nuanta de verde care ne duce cu gandul la natura, la tufisurile copilariei si care sugereaza prospetime si stare de bine.

Inca din 2000 compania a ales o culoare care reflecta climatul cultural actual. In anii trecuti, culoarea a influentat intr-un mod istoric tendintele din toate domeniile de la arhitectura, decor interior, moda, produse alimentare, pana la calatorii. Iar lista poate continua.

Greenery  sugereaza inceputuri: un an nou proaspat, rezolutii alimentare mai sanatoase, o crestere a tendintelor vegetariene, timp petrecut in natura si plimbari lungi prin iarba. Dar poate cel mai important aspect este acela ca aceasta culoare trage un semnal de alarma in ceea ce priveste mediul inconjurator. Am observat in ultimii ani o preferinta pentru totul-verde insa acest trend va lua si mai multa amploare in 2017. “Exista o dorinta crescenta de reconectare cu natura, cu ceea ce este real si de a gasi modalitati prin care sa te poti detasa de tehnologie. Avem nevoie de o pauza. Avem nevoie sa ne oprim si sa respiram.” a declarat Laurie Pressman, Vice Presedintele Pantone Color Institute pentru FORBES. Iar noi suntem complet de acord cu asta! Iubim verdele si natura!

Dar dincolo de mediul inconjurator, se crede ca greenery reflecta peisajul social si politic divizat. Insa contrar a ceea ce multi au sugerat, selectarea culorii nu a fost influentata in mod direct de verdele banilor sau recentele alegeri politice din SUA. “Natura este libera, iar culoarea nu ar trebui sa fie partizana” a mai declarat Laurie Pressman.

Greenery nu este o culoare a invidiei cum a fost verdele smarald din 2013 – o culoare care sugera luxul. Verdele verdeata este de fapt opusul si imbie la minimalism. “Cumpara mai putin, alege bine, fa sa dureze” va fi moto-ul din fashion anul acesta. La New York Fashion Week, designerii au explicat modul in care traim in aceasta lume moderna in care suntem inconjurati de tehnologie, si au punctat existenta acestei nevoi de a merge in partea opusa, cea a naturii.

Pantone numeste aceasta culoare neutrul naturii si o sugereaza pentru sezonul primavara-vara dar incurajeaza purtarea ei pe tot parcursul anului ca o declaratie de culoare.

Pe langa culoarea anului, Panton a publicat un top 10 culori care vor fi folosite anul acesta. Gasiti mai jos aceste culori care se armonizeaza foarte bine cu greenery.

Photo courtesy of Pantone
Photo courtesy of Pantone

P.S.: Vom reveni cu articole despre decoratiuni, combinatii de culori ale acestei nuante si multe alte subiecte.

  • Distribuie